PARDUOTUVĖS: I – VII 10 – 20 val.* PASLAUGOS: I – VII 10 – 20 val.*

RESTORANAI: I – VII 10 – 20 val.* RIMI: I – VII 9 – 22 val.

KAIP IŠSIRINKTI LAGAMINĄ VISIEMS KELIONIŲ TIPAMS?

Ar kada teko pajausti ant nugaros besikaupiančius prakaito lašelius, kai suvokėte, kad Jūsų rankinis bagažas NETELPA į oro uosto patikros dėžę? O gal kada tempėte nepatogų, sunkų lagaminą metro laiptais staiga kažkodėl visai neberomantiškame Paryžiuje? Turbūt jau žinote, kad, planuojant kelionę, svarbu ne tik gerai apmąstyti, kuriuos daiktus tikrai verta pasiimti, bet ir į kokį lagaminą juos susidėti. O kelioninių lagaminų būna labai įvairių: kietų, minkštų, su keturiais ir dviem ratukais, didesnės ir mažesnės talpos... tikrai yra apie ką pagalvoti! Tad nusprendėme pakalbinti „Kelionių operos“ atstovę Danguolę Gensauskaitę-Klizienę ir pateikti informaciją, kurios pagalba lengvai išsirinksite Jums tinkamiausią lagaminą įvairiems kelionių tipams ir išvengsite nereikalingų rūpesčių!

KADA TINKAMIAUSIAS KIETAS, O KADA – MINKŠTAS LAGAMINAS?

Atsakymą į šį klausimą lemia planuojamos kelionės pobūdis. „Keliaujant automobiliu, rekomenduojame rinktis tekstilinius lagaminus, nes juos patogiau sutalpinti į bagažinę”, – pasakoja D. Klizienė. Minkštą lagaminą taip pat patariama rinktis keliaujant traukiniu – tokį lengviau patupdysite ant lentynų.

Na, o „keliaujant lėktuvu su didesniu lagaminu, kurį reikia atiduoti į bagažą, rekomenduojame rinktis kietą dėl jo atsparumo smūgiams“, – sako D. Klizienė. Kietas lagaminas taip pat labiau pravers kelionėse autobusu – bagažo skyriuje lagaminai dažniausiai kraunami vieni ant kitų, tad kietas lagaminas užtikrins geresnę Jūsų daiktų apsaugą.

Lagamino talpa

„Renkantis lagamino talpą reiktų atsižvelgti į tai ar pasirinktas lagaminas yra kietas ar minkštas“, – pataria D. Klizienė. Minkšti lagaminai turi didesnę talpą negu kieti, jie – elastingesni, tad galėsite susidėti daugiau daiktų.

KAIP IŠSIRINKTI LAGAMINO MEDŽIAGĄ IR SPALVĄ?

Kurios medžiagos atspariausios aplinkos poveikiui? „Renkantis tekstilinį lagaminą, reiktų atkreipti dėmesį į denų skaičių“, pataria D. Klizienė. „Itin tvirta ir atsparia medžiaga pasižymi „Samsonite“ lagaminai dėl juose naudojamos curv technologijos. Iš šios medžiagos pagaminti lagaminai yra ne tik labai tvirti ir atsparus poveikiui, bet ir pasižymi ypatingu lengvumu. Atsparumu taip pat pasižymi lagaminai pagaminti iš polipropileno ir polikarbonato.“

Na, o kaip dėl spalvos? Daugelis renkasi juodos spalvos lagaminus dėl praktinių sumetimų – tamsūs lagaminai yra mažiau teplūs, ant jų ne taip matosi įbrėžimai. Tačiau juodos spalvos lagaminai turi ir šiokį tokį trūkumą – bagažo atsiėmimo skyriuje galite užtrukti ilgiau bandydami atskirti saviškį juodojoje lagaminų jūroje... Turint ryškesnės spalvos lagaminą šios problemos nebelieka – pamatot ir čiumpat!

RANKINIS BAGAŽAS: KĄ TURITE ŽINOTI?

Kas geriau: kuprinė ar lagaminas? Jei lagaminas, tai kokį rinktis, kad tiktų daugeliui oro linijų? Šie ir kiti klausimai dažnai kyla renkantis rankinį bagažą. Dalinamės įžvalgomis, kad padėtume lengviau apsispręsti.

Kuprinė ar lagaminas?

Šiuo klausimu nuomonės gana stipriai skiriasi. Kai kurie užkietėję keliautojai negali įsivaizduoti kelionės be kuprinės, o kiti renkasi tik lagaminus. Kaip ten bebūtų, jei keliauti planuojate tik su rankiniu bagažu, pasirinkimas dažniausiai priklauso nuo kelionės tipo. Jeigu norite daug laiko praleisti gamtoje, teks nemažai vaikščioti takais ir takeliais ar laipioti po kalnus, patariame rinktis kuprinę. Lagaminą vežtis kaimo keliukais ar temptis į kalno viršūnę gali būti šiek tiek nepatogu (nors tikrai būtų ką įkelti į instagramą). Na, o jeigu vykstate į vieną konkrečią vietą mieste su gerai išvystyta infrastruktūra, Jums labiau pravers lagaminas. Į lagaminą sutalpinsite daugiau rūbų, jie mažiau susilamdys, o ratukų pagalba lengvai naviguosite gatvėmis ir nejausite varginančio daiktų svorio.

Rankinio bagažo išmatavimai ir svoris

Pasak D. Klizienės, „šiuo metu beveik visoms avialinijoms tinkamas standartinis dydis rankiniam bagažui yra 55x40x20“, tad šioje vietoje problemų kilti neturėtų. Esminis (ir neretai kritinis) dalykas, į ką privalu atkreipti dėmesį, yra rankinio bagažo svoris. Pavyzdžiui, jeigu skrendate su „Ryanair“ ar „Wizzair“ oro linijomis, Jūsų rankinis bagažas negali sverti daugiau nei 10 kg. Tai nėra tiek jau ir daug, ypač kai, kaip tyčia, kelionių metu vis randate nerealų išpardavimą... O tada jau būna svarbus kiekvienas gramas. Tad rekomenduojame įsigyti kuo lengvesnį lagaminą. Pavyzdžiui, „Samsonite“ turi apie 1700 gramų sveriančių lagaminų, o „American Tourister“ gali pasiūlyti lagaminų, kurie sveria vos 1350 gramų! Patikėkite, investicijos tikrai atsipirks, kai norėsite parsivežti svajonių džinsus.

Lagamino ratukai

„Geriausi rateliai yra guoliniai“, sako D. Klizienė. „Renkantis tarp lagamino su dviem ar keturiais rateliais, reiktų įvertinti, kokiu paviršiumi dažniau vešite lagaminą. Jei vešite lygiu, tuomet rekomenduojame rinktis keturis ratelius, o jei paviršius nelygus tuomet vertėtų apsvarstyti lagaminą su dviem rateliais, nes tada bet kokiu atveju naudosite dviejų ratelių funkciją.“

Rankenos ir užtrauktukai

Renkantis lagaminą, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip pritvirtinta jo rankena. Patikimiausias sprendimas – į lagamino korpuso rėmą įmontuota rankena. Galimybė reguliuoti rankenos ilgį – taip pat didelis privalumas. Na, o kalbant apie užtrauktukus, patariame rinktis metalinius dėl garantuoto patvarumo.

PATIKIMIAUSIA LAGAMINŲ SPYNELĖ

„Patikimiausia yra kodinė TSA spynelė“, sako D. Klizienė. Tokią spynelę specialiosios tarnybos gali atrakinti nepažeisdamos lagamino. Tai ypač aktualu keliaujant į JAV, kurioje į saugumą yra žiūrima itin rimtai.

JAU PASIRENGĘ KELTI SPARNUS?

Tikimės, kad atsakėme į visus rūpimus klausimus ir padėjome apsispręsti dėl norimo lagamino. Na, o jeigu Jums dar trūksta informacijos, maloniai kviečiame apsilankyti 2-ame „Panoramos“ aukšte esančioje „Kelionių Operos“ parduotuvėje. Ten ne tik rasite itin platų pačių įvairiausių lagaminų pasirinkimą, bet ir išgirsite pačius geriausius patarimus!